Gyülekezetek / közösségek

Gyülekezetek / közösségek

A Magyarországi Evangélikus Egyház a harmadik legnagyobb történelmi egyház Magyarországon, mintegy kétszáztizenötezer taggal. Mintegy háromszáz gyülekezetünkben végezzük szolgálatunkat.

A szekularizáció és az urbanizáció egyházunkra is hat. Történelmi helyzetünkből adódóan gyülekezeteink tagjai ma már sokfelé kisebbségi- és szórványhelyzetben élnek, így jól ismerjük ennek a létformának minden nehézségét, de áldásait is. Jézus Krisztustól kapott küldetésünk értelmében azonban sóként és kovászként igyekszünk javára lenni a nagyobb közösségeknek, így társadalmunknak is.

Sok településen épp az egyházi közösségek azok, amelyek az utolsó, igazi közösségekként élnek és túlélnek, kulturális teret, összegyülekezési lehetőséget adva a település polgárainak. Ezért fontosnak tartjuk egyházi épületeink karbantartását és folyamatos fejlesztését. 

Kistelepülések gyülekezeteinek működési támogatására fordított összeg évente több mint 110 millió forint. 

Az egyházmegyék ezen felül a gyülekezetek felújítására éves szinten 81 millió forintot osztanak szét.

Gyülekezeti tagjainkat a gyülekezeteknek évente befizetett egyházfenntartói járulék megfizetésén túl kérjük arra, hogy támogassák egyházukat az adójuk 1%-ának felajánlásával is. Az 1% felajánlása azonban még nem jelenti azt, hogy az egyházfenntartói járulék befizetésének is eleget tettek!

Amennyiben Önnek nincs felajánlható adó 1%-a, kérjük, akkor is rendelkezzen egyházunk javára, mert a „nullás” bevallás is számít!

Amennyiben nem áll módjában adója 1%-ával rendelkezni számunkra, úgy kérjük, adományaival támogassa egyházunk gyülekezeteit, közösségeit: OTP Bank: 11707024-20347257 A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: 1%

Az evangelikus.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. Oldalunkon a megjelenést követő egy hónapban van lehetőség kommentelni, utána lezárjuk ezt a lehetőséget. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!