Fontos tudnivalók

Fontos tudnivalók

Változások 2018-ban

EGYHÁZI 1%-OS FELAJÁNLÁSA VISSZAVONÁSIG ÉRVÉNYES MARAD!

A civil szervezeteknek adott 1% mellett felajánlhatja személyi jövedelemadója másik, egyházi 1%-át is – a Magyarországi Evangélikus Egyház számára. Idén kiemelten fontos a felajánlás, hiszen visszavonásig vagy új nyilatkozattételig, akár évekre szólóan is érvényes marad!

KÉRJÜK, ADJA MEG ELÉRHETŐSÉGÉT!

A törvényi változások szerint idén a már nem csak ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a feltüntetett civil kedvezményezettel közöljék az ön nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét, hanem ahhoz is, hogy a kiemelt költségvetési előirányzat, valamint a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény mellékletében szereplő bevett egyházzal is. Kérjük, járuljon hozzá ahhoz, hogy elérhetőségét megismerve, a későbbiekben felvehessük önnel a kapcsolatot.

TENNIVALÓK

Adóbevallása benyújtására elektronikus úton, postai úton és személyesen is lehetősége van.

(Erről a www.nav.gov.hu oldalon tájékozódhat.)

A személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására vonatkozó rendelkező nyilatkozatát minden adózó 2018. május 22-ig juttathatja el az adóhatósághoz. Az 1+1 %-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2017-es személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet. Tehát ha Ön már benyújtotta adóbevallását, május 22-ig akkor is rendelkezhet SZJA-ja 1+1%-áról.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatója továbbra is összegyűjtheti az Ön 1+1 %-os nyilatkozatát. Amennyiben munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1 %-áról, akkor azt részére legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg. (Fontos, hogy a lezárt borítékon a leragasztás helyén, továbbá a kísérőjegyzéken rajta legyen az aláírása!)

PAPÍRALAPÚ NYILATKOZAT

Amennyiben egy egyházunk által kiadott nyilatkozattal rendelkezik személyi jövedelemadója egyházi és/vagy civil 1%-áról, akkor kérjük, hogy az alábbi lépéseket figyelmesen, pontosan tartsa be, mert csak ebben az esetben érvényesül támogatása!

1. Ez egy rendelkező nyilatkozat a Magyarországi Evangélikus Egyház számára, illetve ha úgy dönt,       

    akkor egy civil szervezet számára is.

2. Tegye be a nyilatkozatot egy normál méretű borítékba.

3. Ragassza le a borítékot, és címezze meg az illetékes adóhatóság részére.

4. A borítékra írja rá az adóazonosító jelét, és a ragasztott felületére átnyúlóan írja alá.

5. A borítékot továbbítsa 2018. május 22-ig az adóhivatalhoz, vagy május 10-ig munkáltatójához.

A rendelkezés érvényességének feltétele az adókötelezettség teljesítése! Akinek nincsen felajánlható egy százaléka, kérjük, hogy az is rendelkezzen, mert a „nullás” bevallás is számít!

További információkat a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásáról az evangelikus.hu oldalon találhat. Amennyiben nem áll módjában adója 1%-ával rendelkezni számunkra, szórólapunkat juttassa el egy családtagjának, ismerősének! Köszönjük!

Banki utalással is küldhet nekünk adományt, amellyel a munkánkat támogatja. 

Számlaszámunk: OTP Bank: 11707024-20347257

A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: 1%

ELEKTRONIKUS BEVALLÁS

A NAV idén már 5 millió – a tavalyinál egymillióval több – tervezetet készített el. A több mint 3,2 millió ügyfélkapuval rendelkező magánszemély a mobiltelefonján, a tabletjén vagy számítógépén is megtekintheti, illetve szükség esetén szerkesztheti is szja-bevallását. A bevallásokat a legegyszerűbben ezen az online felületen lehet módosítani. Azt tanácsolják, hogy május 20-ig lehetőleg minél többen nyissanak ügyfélkaput, hiszen a módosítás néhány gombnyomással otthonról is elintézhető. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását. 

Az online felületen célszerű átnézni az adóbevallást, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza. Vannak ugyanis olyan jövedelmek vagy kedvezmények, amelyekről az adóhivatalnak nincs tudomása.

A tavalyi év szomorú tapasztalata volt, hogy sajnos sokan elfogadták a NAV bevallását anélkül, hogy megnézték volna. Pedig ha felmentek volna a bevallástervezet oldalára, egyúttal rendelkezhettek volna adójuk 1+1 százalékáról is. Szeretnénk, ha idén az adózók tudatosabbak lennének e téren, különösen azért, mert a 2018. évben a NAV az egyház technikai számára szóló, benyújtott és bevett nyilatkozatot annak visszavonásáig figyelembe vesziAz 1+1 %-ról rendelkező nyilatkozaton jelezheti azon döntését is, hogy kívánja-e, hogy nevét és elérhetőségét (postai, illetve elektronikus levelezési címét) az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel és egyházzal közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. 

https://eszja.nav.gov.hu oldalon rendelkezhet a személyi jövedelemadó 1 %-áról a Magyarországi Evangélikus Egyház javára. Technikai szám: 0035

ÖSSZEFOGLALVA:

Az 1+1 %-os felajánlásról a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

A rendelkezést 2018. május 22-éig nyújthatja be:

  • a személyijövedelemadó-bevallás részeként (elektronikus vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • az e-szja felületen az online kitöltőprogram segítségével (elektronikus vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • 17EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus vagy postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen). A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető. Vagy
  • a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, mint például a Magyarországi Evangélikus Egyház által készített űrlap (postai úton vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain).

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1 %-os nyilatkozatokat.

A 2018. május 22-ei határidő jogvesztő! Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1 %-áról, a rendelkezése érvénytelen, és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.  

Az evangelikus.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. Oldalunkon a megjelenést követő egy hónapban van lehetőség kommentelni, utána lezárjuk ezt a lehetőséget. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!